Håndball er en sportslig modalitet, spilt i et lag, hvor ballen må kjøres og kastes kun med hendene.

Den store forskjellen i håndball (eller håndball, som de sier i Portugal) er bruken av hender for å øve sport. Etymologisk oppsto ordet håndball fra engelskspråklig håndball ( hånd, som betyr "hånd" og "ball", som betyr "ball").

Moderne håndball dukket opp i Tyskland tidlig i det tjuende århundre, skapt av den tyske læreren Karl Schellenz under første verdenskrig.

I begynnelsen ble idretten praktisert på et gressfelt og med to lag med elleve spillere hver, som likte feltet fotball, men med forskjellen mellom å bli spilt med hendene og ikke med føttene.

For øvrig er bruk av føtter i håndball strengt forbudt. Målet med spillet er å score mål med hendene dine.

Først ble sporten utøvd utelukkende av kvinner, men det var ikke lenge før menn begynte å bli med håndball.

På 1960-tallet begynte idretten å bli praktisert i salonger i stedet for i gressletter.

Håndball ble inkludert som en offisiell sport av de olympiske leker i 1934, av den internasjonale olympiske komiteen (IOC).

For tiden er det to hovedkategorier av sporten: menns håndball og kvinners håndball, som kan praktiseres både på ballbaner eller i sand (sand håndball).

Håndball i Brasil

Håndball ankom i Brasil gjennom tyske innvandrere flyktninger fra første verdenskrig, midt på det 20. århundre.

Håndball er den minst praktiserte kollektive sporten i Brasil, sammenlignet med fotball, volleyball eller basketball. Sporten er imidlertid koordinert av det brasilianske forbundet av Håndball - CFH.

Det brasilianske håndballlaget debuterte ved OL i 1992 og har hittil aldri vunnet en medalje i OL.